Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
(1348 niezalogowanych)
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
janek, powiem tak > moze i ty byłes w juesnej i liznąłeś troche swiata, ale na litosc boska nie wpierdalaj sie w tematy,których kompletnie nie ogarniasz!
według mnie, jesli chodzi o "nabojke" to w dupie byłes i gówno widziałes....

PS:Niech norki i polonorki sie cieszą,ze było jak było : )

Jihad Legia!

pzdr optimus : )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
a to racja ,powinni przy stadionach areny postawic jak kiedys dla gladiatorow,ciekawe ktore bilety lepiej by sie sprzedawaly,no i w krutkim czasie zalatwilo by to pare problemow
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
marianek napisał:
janek, powiem tak > moze i ty byłes w juesnej i liznąłeś troche swiata,

Jihad Legia!

maniek
byłem pewien, że cię wyciągnę z nory w tym temacie
ale jako znawca paru języków
to proponuję z arabskiego okrzyk na stadionach

legia SZARMUTA

Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
jasta102 napisał:
marianek napisał:
janek, powiem tak > moze i ty byłes w juesnej i liznąłeś troche swiata,

Jihad Legia!

maniek
byłem pewien, że cię wyciągnę z nory w tym temacie
ale jako znawca paru języków
to proponuję z arabskiego okrzyk na stadionach

legia SZARMUTA

czyzbys tęsknił ?

ps: jestes jednym z niewielu osób za którymi teskniłem(poza JLK, Optimusem, krzysiem,hiltonkiem no i zygzakiem, ciut tez purple-em).....
Wyłapałem od ciebie jedno słówero "kołtuneria" i nie moge sie go pozbyc : )

Nazywaj to jak chcesz, ja tolko pa ruski i little pa engelsk, ale jak chcesz moze byc szarmuta

ps II: janek > kupiłem norsk bil, wiec nie pij juz do vectry : ))
ale na rope, wiec zostawiłem ci furtke do napinki łajdaku : ))
pzdr
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
jasta102 napisał:
mi nie chodzi o nędznych zawodników, tylko nędznych kibiców
mieszkańców Warszawy
którzy zachowują się tak, jak ich nauczono w rodzinnych domach i dzielnicach
czyli tak, jaki tam panuje ogólny ornung
jaśniej?

A co tu mozesz napisac jasniej? Obaj dobrze wiemy, ze ta teza jest mocno naciagana.
NA podstawie zachowania kilku tysiecy kibicow twierdzisz, ze tak zachowuje sie blisko 2 mil. Warszawiakow. Sam efekt skali rujnuje twoja watla teorie. Gdyby kibice tak sie zachowywali poniewaz Warszawiacy sa nieokrzesani to jeszcze od biedy mozna by sie nad tym zastanawiac. To jednak tylko powielanie stereotypow.
W sukurs przyszlo ci kilka niedouczonych osob, ktore twierdza, ze gdyby ich nauczono dobrego zachowania w domach to problem by nie istnial. Myslenia co najmniej naiwne. Co w takim razie z prostym przykladem - rodzina wyksztalcona,kulturalna a jedno z dzieci kurwa i/lub zlodziej?
przeciez odebral taki samo wychowanie jak reszta rodzenstwa? Dlaczego zszedl/zeszla na zla droge?
Przyklady mozna mnozyc.

Aby jednak zbytnio nie odbiegac od tematu wrocmy do kibicow. Skad sie bierze ten fenomen?
Ano z potrzeby akceptacji, przynaleznosci do grupy, psychologii tlumu. Wiekszosc z tych osob( zastrzegam, ze nie wszyscy) nigdy w pojedynke badz w malej grypie nie beda sie tak zachowywac jak na stadionie. Po prostu w tlumie ludzie robio rzeczy irracjonalne. Wstarczy poczytac Blumera.
A teraz mala analiza. Dlaczego tak sie dzieje na stadionach w Polsce, Rosji, Serbii i calym bloku wsch.
1.Poniewaz w przeciwienstwie do krajow zachodu brak nam spoleczenstwa obywatelskiego
Wywodzi sie ono na zachodzie z etyki protestanckiej .( odsylam do Webera i poczatkow socjologii)
My mielismy natomiast 45 lat komunizmu, gdzie brakowalo jakiejkolwiek etyki. inteligencja w Warszawie zostala wybita podczas wojny, w powstaniu oraz dzieki pracy organicznej komunistow. Byl jeszcze katolicyzm, ktory nigdy nie pietnowal takich zachowan z tej prostej przyczyny, ze nastawiony byl zawsze na politykowanie i klamstwo a nie na czlowieka.
gdyby isc twoim tokiem rozumowania to prestensje nalezy miec do Rosjan a nie mieszkancow Warszawy. Wiekszosc tych kibicow to potomkowie chłoporobotników ktorych do stolicy przesiedlono jako junakow do odbudowy miasta i kolejnych projektow w pozniejszych latach. Wiec według ciebie kto mial ich nauczyc wlasciwych wzorcow moralnych. Skad mieli je czerpac?
Mocny kręgosłup moralny wyniesiony z domu nie zaszkodzi ale tez nie zawsze ustrzerze przed presja grupy. A ludzie, szcegolnie mlodzi ponad wszystko chca byc akceptowani. Panstwo, szkola, slaba rodzina, nie oferuje w wiekszosci zadnej alternatywy dla silnej grupy. Stad niektorzy zostaja kibolami.

Uff. Nie chce mi sie Jasiek wiecej pisac. Czesto zgadzam sie z twoimi tezami, jednak nie tym razem.
podobni mlodzi ludzie sa kibicami w Krakowie, Poznaniu a nawet na tym zasranym podlasiu ( choc wciaz nie wiem gdzie ono lezy

Ps Pozdr Maniek. Fajnie,ze wrociles, jest tu nawalnica aliensow do ogarniecia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Wiking
banda debili i tyle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
optimus reaktywacja napisał:

1.Poniewaz w przeciwienstwie do krajow zachodu brak nam spoleczenstwa obywatelskiego
Wywodzi sie ono na zachodzie z etyki protestanckiej .( odsylam do Webera i poczatkow socjologii)
My mielismy natomiast 45 lat komunizmu, gdzie brakowalo jakiejkolwiek etyki. inteligencja w Warszawie zostala wybita podczas wojny, w powstaniu oraz dzieki pracy organicznej komunistow. Byl jeszcze katolicyzm, ktory nigdy nie pietnowal takich zachowan z tej prostej przyczyny, ze nastawiony byl zawsze na politykowanie i klamstwo a nie na czlowieka.
gdyby isc twoim tokiem rozumowania to prestensje nalezy miec do Rosjan a nie mieszkancow Warszawy. Wiekszosc tych kibicow to potomkowie chłoporobotników ktorych do stolicy przesiedlono jako junakow do odbudowy miasta i kolejnych projektow w pozniejszych latach. Wiec według ciebie kto mial ich nauczyc wlasciwych wzorcow moralnych. Skad mieli je czerpac?
Mocny kręgosłup moralny wyniesiony z domu nie zaszkodzi ale tez nie zawsze ustrzerze przed presja grupy. A ludzie, szcegolnie mlodzi ponad wszystko chca byc akceptowani. Panstwo, szkola, slaba rodzina, nie oferuje w wiekszosci zadnej alternatywy dla silnej grupy. Stad niektorzy zostaja kibolami.

błędna gradacja
zwalanie winy na komunizm, żydów i cyklistów
komuchy przejmowali władzę w momencie, kiedy 50% nacji była analfabetami całkowitymi, którzy jeszcze kilka lat temu klękali, bądź rzegnali się na widok roweru, a zboże żęli sierpami, a młócili cepami
trzeba tu wspomnieć, że obowiązkową szkołę powszechną w Prusach wprowadził Fryderyk Wielki w czasach kiedy jeszcze Królestwo Polskie istniało, a w Polsce komuchy prawie 200 lat później
inteligencja też była mało lepsza, a w zasadzie gówno warta bo na jego mać szlachcie oparta, która ustawami sejmowymi groziła pozbawieniem szlachectwa za zajęcie się handlem, bądź rzemiosłem, czyli fachami przystojącymi tylko łykom i parchom
ten naród biedny, bo głupi
głupi bo rzymsko-katolicki, gdzie czarne od dawien dawna rządzi
gdzie papieże od tysiąclecia zawsze na niekorzyść Państwa Polskiego działali, a jeden to nawet klątwę rzucił
gdzie w interesie papiestwa było rękoma czarnuchów polskich otumanianie ciemnoty polskiej i tworzenie z niej przedmurza dla zachodu. głównie poprzez wmawianie, że Polacy to inny naród niż te cyrylicą pisane, i że Polacy to tam od stworzenia świata żyją
i są skutki takie że 20 lat za murzynami
murzyny 20 lat temu w RPA opony palili w proteście przeciw apartheidowi, a ciemnota z polskiej stolicy pali co się da na stadionach w proteście przeciw własnej głupocie=biedzie=gołocie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
219 Postów

(lena1)
Stały Bywalec
Kiedyś zakłamywano historię ale teraz to jakieś apogeum kłamstwa! Teraz sami męczennicy, historycy i bohaterowie i mędrcy!
Koń by się uśmiał....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
marianek napisał:

janek > kupiłem norsk bil, wiec nie pij juz do vectry : ))
ale na rope, wiec zostawiłem ci furtke do napinki łajdaku : ))
pzdr

czyżby coś jednak nie tak z tym jeżdżeniem na polskich blachach na pendlera?
a już mocno się zastanawiałem nad zakupem nóweczki w Polszy, parę bilecików i jazda za pół darmo po Norge
na benzynę oczywiście
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok